A játék során az emberek hajóit irányíthatjuk főleg. A főhősünk Marcus Cromwell is ember.

A Noé anyahajóval ment el a történet előtt sok évvel Marcus édesapja egy féregjáraton át hogy alapítsanak egy kolóniát, ám a féregjárat bezáródott és elvesztették a kapcsolatot. A földön mindenki azt hitte hogy meghaltak de a játék alatt kinyílik a féregjárat és kiderül hogy sikerült létrehozni a kolóniát.

A Noé kolóniahajó és kísérete amikor megérkezett a Noah rendszerbe belecsöppent a Vardragok és Gorgok között tomboló háborúba. Mivel ellátásra volt szükségük és a Vardragoknak is zsoldosokra ezért az emberek a Vardragok mellé álltak cserébe kaptak ellátást, javítást, alkatrészeket, hajókat. A Vardragok rettegnek a Mechanoidoktól.

A Gorgok az emberek és a Vardragok ellensége, rendkívűl agresszív, harcias faj erős hajókkal.

A Raptorok kis de erős űrhajókkal rendelkező kalózok akik a Noé kolónia teherhajóit fosztogattják. A játék során teljesen kipusztulnak.

A mechanoidok a játék főellenségei. Ez egy MI (mesterséges intelligencia) faj akiket a “tervezők” hoztak létre saját céjaikra de fellázadtak és kiirtották a nagy tervezőket. A mechanoidok természetfeletti erőkkel bírnak. Mint például belépés a nexus-ba (hiperűr) és féregjáratok kinyitása, becsukása akár csillagok felrobbantása. Nagyon magas a technológiájuk is. A játék során sokszor meg kell ütköznünk velük.

Vezérlőpult